Wednesday, October 17, 2012

Lauk Ku Cukup Masin

 "Dah nama Ikan Masin..Nak tambah Garam lagi..."

2.. 3.. menjak nie..dapat diperhaikan bahawa terdapat 2 watak berbeza..tetapi mempunyai nasib yang sama..kedua mereka ini bagaikan dijual hidup-hidup..kedua-dunya pihak ini bagaikan dilelong dipasar dengan harga 25 Darham...Siapa mereka mengapa mereka dijual..dimana pusat jualanya..siapa yang menjualnya..sila sambung membaca surah tidak bersiri ini..

Tam Spider..mengalunkan sebuah lagu yang cukup pantas.macam lipas kudung..susah nak tangkap apa maksud lagu tersebut jika pertama kali mendengarnya..kecuali disemak satu persatu liriknya barulah dapat kita mengetahui apa isinya..isi ketam atau isi tulang ikan..


"Makin lama kukunyah..Makin tawar..Macam manis perasa gula getah..Bunyi tajuk sikitlah punya besar..Isinya kosong bercampur sifar
Dalam diam diam..Senyuman menyulamkan dendam..Nasi yang engkau sajikan..Penuhi tulang ikan
Mana benar baik mana pula tidak..Baik bodoh atau jahat bijak..Sudah pipi kanan kena sepak..Kepala kasi orang pijak..
Dalam diam diam..Senyuman menyulamkan dendam..Nasi yang engkau sajikan..Penuhi tulang ikan
Ayatmu ayat sekerat..Ayatmu tak cukup sifat..Ayatmu boleh buat orang sesat
Laukku dah dah cukup masin..Laukku cukup masin..Tak perlu engkau tambah garam
Peluru sesat tak kenal siapa tuannya..Peluru sesatmu.."

Sila pahamkan segala macam lirik diatas...kemudian..padankan dengan Media Utama Negara kita yang dikontrol oleh Kerajaan Barisan Nasional..baik Utusan,Berita Hairan dan The Star..RTM,dan TV3..
Jujur diakui..lirik lagu ini benar2 saya tujukan kepada MPB..Media Penjilat Buntut Baisan Nasional terutamanya UMNO..

Berbalik kepada 2 watak yg "dijual dan dilelong" ini..mereka berdua ialah..Pengarang Novel "SHIT"..Pengarang Cerpen/Atikel "Politik Baru YBJ"..

Sasterawan Negara Prof Emeritus Datuk Sahnon Ahmad telah diwawancara dan kemudian hasil dari wawancara itu 'diterbalikan dari atas ke bawah..diputar 360 darjah..tak ubah bagaikan dijual idup-hidup..dilelong sebegitu murah dan mudah kepada umum..
Saya membaca "Ayat Sekerat ..Ayat tak cukup Sifat"..serta "Nasi "..yang dihidangkan oleh MPB..Namun sedikit pun tidak berbekas dihati dengan kenyataa wawancara yang "kononya" dari Penulis SHIT itu..akhirnya tuan punya tubuh menjelaskan dan akhirnya...terbongkar jua "Nasi yang dihidangkan penuh dengan tulang ikan..".. '
http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/shahnon-terima-pas-bersama-dap-dalam-pakatan-nafi-laporan-media-arus-perdana/


Datuk Chamil Wariya ..lagi teruk di terkena "peluru sesat yang tak kenal siapa tuannya"..ianya berlanjutan hingga menaiki tangga Mahkamah dan bertafakur didalam dewan Keadilan..Cerpen "Politik Baru YBJ" diolah..diedit..ditokok tambah..diubah.tanpa persetujuan tuan empunya dan kemudian.."Dalam diam diam..dengan penuh senyum...ianya disulamkan dendam ...dipamerkan kepada umum ..
Saya pernah membacanya artikel itu..dan ketika itu pada 2008.saat artikel/cerpen itu diedarkan..diakui..saya tercekik tulang ikan...teraba-raba..mencari air...betul-betul "ayat-ayat" itu menyesatkan saya dengan mencemuh karya Datuk Chamil Wariya itu..
Kini...setelah 3 tahun..saya menemui pencerahannya..dari mulut tuan empunya Cerpen itu..segala tulang ikan kini semuanya menjadi "shit" yang telah diflashkan..nasib baik saya tidak membiarkanya membusuk didalam usus sampai ke kepala...
http://www.malaysiakini.com/news/211085

Media Penjilat Buntut ini..sekarang ini..terkini..masih lagi menghidangkan "Nasi Yang Dipenuhi Tulang Ikan"..masih lagi ingin menambah perasa kedalam Nasi ..bijaklah kepada pemakannya yang telah merasakan Lauknya dah cukup masin..xperlu ditambahkan garam.."..

Jom layan unplugged..."Lauku Cukup Masin"...http://www.youtube.com/watch?v=wDbeYlG7PjA&feature=related
No comments:

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009