Sunday, June 28, 2009

Ikan Naga Tasik Kenyir


Jabatan Perikanan akan menyiasat dakwaan kewujudan ikan Arapaima Gigas atau dipanggil ikan naga yang dilaporkan di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.
Sebuah akhbar hari ini melaporkan bahawa Arapaima Gigas wujud di Tasik Kenyir dan ikan itu adalah antara spesis hidupan liar yang diharamkan ditangkap atau dipelihara di negara ini.
Ikan itu dikategorikan sebagai karnivor iaitu memakan ikan lain sebagai makanan.
Ikan itu tidak membiak namun boleh membesar sehingga 30 dan 50 kilogram dan banyak terdapat di Amerika Selatan.
Setakat ini belum pernah kelihatan ikan Arapaima Gigas dan kalau benar ikan itu ada di Tasik Kenyir, kemungkinan ikan itu dipelihara dan dilepaskan di tasik buatan manusia itu.

3 comments:

FISHMONGER said...

betulkah arapaima menghuni tasik kenyir?ia tak makan orang ke?

Anonymous said...

besar juga ikan naga ni... tapi ikan naga yang ada di kem junako park sibu lagi besar...banyak lagi tu...hemmm...

Anonymous said...

pmlihara ikan impot ni kdg2 plik prangai mreka.dh tk mampu tnggung mkn lepas je dlm ekosistem ngara ni.btul2 tk brtanggungjwb

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009