Wednesday, June 15, 2011

"BERSIH" lagi halal dan suci di sisi undang-undang..
Ada suara-suara mempertikaikan rancangan Bersih utk adakan demonstrasi jalanan iti tidak berpermit.Kalau bercakap tentang permit,bila sebenarnya permit untuk berarak dalam skala besar pernah diberikan oleh polis?

Penguin March yg disertai ribuan peguam di Putrajaya pada 200
7,juga tidak berpermit.Tetapi badan peguam dan ahli-ahlinya tetap berarak secara aman dari Istana Keadilan sehingga ke pejabat Perdana Menteri utk membantah klip video seorang peguam yg dituduh campur tangan dalam sistem kehakiman negara.
Tiada peristiwa buruk berlaku semasa peguam-peguam itu berarak,suara mereka lantang,tapi tetap berkumpul secara aman.

Jika kita faham hak asasi,tidak timbul soal berkumpul lebih dari tiga orang akan dikira perhimpunan haram dibawah Akta Polis.

Paling dangkal apabila saya terbaca kenyataan sesetengah politikus yg khuatir macam-macam boleh "terjadi" bila kita berkumpul dlm bilangan besar.Mereka juga mengutuk rancangan Bersih utk berdemonstrasi kerana ia menyusahkan,menghalang kelancaran urus niaga harian di jalan-jalan utama kota raya,menyusahkan pemandu teksi dan macam-macam lagi.

Maaf saya celupar,tetapi kita tidak boleh menafikan hak asasi hanya utk memastikan kelancaran aktviti ekonomi sesetengah kumpulan sahaja.

Demokrasi itu mahal definasi,tidak boleh diperkotak-katikkan utk kepentingan peribadi.Tidak mengapa ,saya menghormati hak ahli politik itu utk membantah dan membuat laporan polis.

Benar,saya tidak menafikan kemungkinan timbul kesesakan yg akan jejaskan perniagaan dan urusan seharian di Jalan TAR apabila tiba 9 Julai.
Tetapi harga kebebasan bersuara dan hak rakyat utk berkumpul lebih penting dari rasa tidak selesa beberapa jam.

Pesan saya utk ahli ahli politik bijaksana: berhenti mengharamkan apa yg halal di sisi undang-undang.Fitrah manusia memang suka buat apa terlarang.Jangan jadikan demokrasi suatau kenyataan paradoksikal semata .

* petikan dari sebahagian dari ; "Kanvas Kata" ELVIZA MICHELE KAMAL - Sinar Harian N14 Rabu 15 Jun 2011 Cetusan : Gadai hak asasi demi ekonomi ?

No comments:

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009