Monday, June 20, 2011

Mari Kita 'Pesta-Berpesta' utk 'Selamatkan Malaysia'


usinkata; ..Jom kita rame-rame berpesta pd 9 Julai 2011 ini...


Mari pesta demokrasi

Ketika saya menulis rencana ini,Pergerakan Pemuda UMNO telah mengumumkan bahawa mereka bercadang utk membuat perarakan pada 9 Julai 2011 utk 'memperkukuhkan sistem demokrasi.
Sebelum ini Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil ( Bersih 2.0 ) telah menyatakan hasrat mereka membuat perarakan di ibu kota pada tarikh yg sama.
Tidak ketinggalan juga Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia ( Perkasa ) yg ingin membuat perhimpunan yg hanya boleh dikatakan sebagai 'anti Bersih' juga pada tarikh yg sama.
Maknyanya, akan berlangsung PESTA DEMOKRASI yg tidak pernah disaksikan sebelum ini.

Disini pihak Polis harus memainkan peranan mereka.Pendekatan mereka terhadap pesta demokrasi ini harus berbeza dgn cara mereka sebelum ini.
Tidak perlu membazir masa dan wang utk menghalang perhimpunan yg berlaku.
Tidak ada gunanya mengenakan sekatan jalan raya,menahan orang yg berbaju warna itu dan ini dan membuat tangkapan sewenang-wenangnya.
Pesta demokrasi ini tidak wajar dihalang.
Peranan polis seharusnya utk memudahkan demonstrasi yg akan diadakan.
Tidak perlu menembak cecair ataupun ataupun gas pemedih mata.
Tidak perlu menghuraikan perhimpunan.
Tunggu dan lihat,pastikan semuanya aman.Hanya masuk campur sekiranya berlaku kekacauan.

Saya amat teruja menantikan pesta demokrasi ini di ibu kota.Tarikh 9 Julai 2011 mungkin tarikh keramat.Tarikh dimana rakyat Malaysia berpesta meraikan demokrasi dan merayakan hak mereka di bawah Perlembagaan.
Tiba masanya kita sedar bahawa demokrasi itu bukan sentiasa tersusun dan rapi,bukan sentiasa rutin dan berjadual,bukan sentiasa mudah dan senang.Tetapi demokrasi itulah yg menjadi paksi negara kita dan menjadi darah daging kita.Dengan kesedaran ini,mari kita berpesta.

* petikan dari Sinar Harian N17 tulisan "Cermin Sanubari " Syahredzan Johan seorang peguam muda. "Mari Pesta Demokrasi"

No comments:

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009