Tuesday, February 8, 2011

PULANGKAN !!!


Kerajaan Negeri Kedah tetap menuntut pampasan balak bernilai RM100 juta daripada Kerajaan Pusat sekali pun berjaya meningkatkan jumlah hasil pembalakan daripada RM8juta pada 2008 kepada RM53 juta tahun lalu (2009).
Walaupun sudah banyak kali Kerajaan Negeri menyuarakan perkara itu,Kerajaan Pusat masih tidak memberikan sebarang reaksi terhadap tuntutan Kerajaan Negeri pimpinan Pakatan Rakyat ( PR).
Menurut Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak, Kerajaan Negeri akan terus menuntut pampasan itu memandangkan ia merupakan "HAK" rakyat Kedah untuk menjana pembangunan dan ekonomi negeri lebih-lebih lagi dengan kenaikan kos perbelanjaan pada masa kini.
sumber; petikan Sinar Harian Edisi Utara Sabtu 22 Januari 2011 m/s U2 oleh Khairil Anwar Mohd Amin
usinkata;..2 tahun sudah berlalu..rakyat negeri Kedah masih menanti..kepulangan "HAK" rakyat..
Kerajaan Negeri masih berpegang pada janji utk tidak membalak melebihi keluasan yg ditetapkan apatahlagi kawasan tersebut merupakan kawasan tadahan hujan utk tiga empangan yg membekalkan air kepada Perlis,Pulau Pinang dan Kedah sendiri.
Seharusnya Kerajaan Pusat menghargai usaha yg dilakukan dengan membayar pampasan balak bernilai RM100 juta..
Kenapalah dinafikan "HAK RAKYAT" Negeri Kedah ini..adakah Kedah bukan berada di dalam Malaysia dan bernaung dibawah payung slogan 1Malaysia..??


Kami masih belum nyanyuk..
Kami masih ingat..
Kami tidak mudah lupa..
Kami akan tuntut hak kami..

*peringatan(lagu)

"Tiada kemaafan di sini..."
"Kau ragut degupan hati ku ini..."
"Akan ku jejakimu, kemana jua..."
"Hingga akhir masa..sayang..."
Ingatlah...selagi tuntutan ini tidak dipenuhi..


Pulangkan...Pulangkan..HAK KAMI !!!

No comments:

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009