Tuesday, October 20, 2009

Awang Adek Husin dan Royalti Petroleum Negeri Kelantan...


Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra menyokong usaha kerajaan Kelantan untuk menuntut bayaran royalti petroleum seperti perjanjian yang telah termaktub antara kerajaan negeri dan Petronas pada 1975.Baginda bertitah berasaskan data daripada Jabatan Perangkaan yang diedarkan Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri, sumbangan Kelantan kepada pengeluaran petroleum seluruh negara bagi tahun 2005 hingga 2008 adalah lebih tinggi daripada pengeluaran negeri Sabah.-Malaysiakini


Dimana Awang Adek Husin..?..Sudah tentu beliau tiada disana ketika Tengku Muhamad Faris Petra sedang bertitah mengenai Royalti Petroluem yg termaktub menjadi "hak Negeri Kelantan"..dan bukanya ia perlu diberi kepada Kerajaan Pusat seperti mana yg dikatakan oleh Awang Adek seperti mana dilaporkan oleh Berita Harian..
Ooooo..lupa ...kan dia nie dh jadi Senator..so lepak kat KL la..apa barang dok Kelantan..

Kesilapan saya tidak mencatatkan tarikh laporan tersebut disiarkan oleh Berita Harian..namun posting saya mengenai "cakap bodek" boleh dilihat di blog saya yg bertarikh 14 September 2009..

Layaknya Awang Adek ini dilucutkan "kerakyatan Kelantan" kerana kenyataan beliau itu seperti mengkianati Negeri sendiri..dan seperti ingin menjerumuskan negeri ke lembah kemiskinan dengan menghalang sumber kewangan yg dapat memakmurkan negeri serta rakyat jelata.

Padamkan sahaja nama tempat lahir seperti mana yg tercatat didalam kad pengenalan beliau itu..jika tidak memohon maaf kepada semua rakyat Kelantan diatas ketelanjuran yg telah beliau lakukan..

Apakata rakyat Kelantan sekalian...perlukah kalau beliau dicalonkan sekali lagi utk menjadi Adun atau Ahli parlimen yg mewakili Negeri Kelantan dan DUN nya..

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009