Wednesday, April 1, 2009

from Brother Anwar

30 March 2009

Forum Krisis Ekonomi Sejagat & Masa Depan ASEAN di Bangkok

Sabentar tadi saya berucap dalam Forum Krisis Ekonomi Sejagat & Masa Depan ASEAN di Universiti Chulalongkorn, Bangkok.
Hadhir meraikan saya ialah Rektor Universiti Chulalongkorn, Professor Pirom Kamol Ratanakul, seorang pakar Epidemiologi Klinikal dan Ekonomi Kesihatan. Acara dimulakan dengan ucapan pengenalan olih Yang Mulia Putera Sukhumband Paribatra, Gabenor Bangkok.
Ketika mana institusi pengajian tinggi Malaysia dihalang dari menjemput saya untuk menyampaikan syarahan, saya masih diberi kesempatan untuk melontarkan pandangan berhubung krisis ekonomi sejagat mutakhir ini serta berkongsi pengalaman bagaimana peritnya menongkah arus tatkala mengurus kewangan negara sekitar krisis kewangan Asia pada tahun 1997.
Sepuluh tahun berlalu, manakala negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand mahupun Indonesia sudah pun mengorak langkah memantapkan asas pengurusan ekonomi seumpama tadbir urus yang baik, peningkatan tahap ketelusan dan pengukuhan mekanisme pertanggungjawaban, Malaysia masih mendabik dada walaupun berada di takuk lama.
Tambah menakutkan bila mana meneliti Laporan Tahunan 2008 Bank Negara Malaysia yang menyatakan kadar pengangguran tidak mustahil berada pada paras 4.5%, bermakna kurang lebih 550,000 orang akan kehilangan pekerjaan!
Saya turut melakukan kunjungan tidak rasmi ke atas Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva dan bertukar bicara berkenaan beberapa isu serantau.
ANWAR IBRAHIM
No comments:

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009