Sunday, April 26, 2009

"Ratu Anai-Anai Diluar Jendela PKR.."


*artikel ini terpilih utk disiarkan oleh utaraonlie & kedahlani.blogspot pada Ahad 26/04/05
Didalam PKR lebih-lebih lagi Wanita PKR sememangnya mengenali Aminah Abdullah,56, atau lebih dikenali sebagai "Kak Min"iaitu gelaran yg diberi oleh Presiden PKR Datuk Wan Azizah Wan Ismail....beliau adalah Mantan Ketua Wanita PKR Pulau Pinang yg telah mengumumkan keluar dari PKR pada tahun yang lalu..kini "Kak Min" akan muncul di Penanti sebagai calon bebas/alternatif setelah beliau menawarkan diri bertanding disitu....
Tidak dapat dipastikan apakah "agenda/tujuan" beliau begitu berminat utk menawarkan diri sebagai calon ADUN Penanti kerana beliau masih lagi menyembunyikan rahsia itu kepada umum..
Mengikut dari sumber-sumber dan maklumat-maklumat yg saya dapat.."Kak Min" sememangnya berhasrat utk bertanding di dalam Pilihanraya Umum yg lalu tetapi dibatalkan atas alasan "belum ada kemampuan"....kemudian alasan beliau utk PRK Penanti ini pula disebabkan "dan ada sedikit kemampuan dari segi kewangan dan masa yang terluang..anak-anak pun dah besar"..
Dari pemikiran kedua saya...alasan yang diberikan beliau tidak "kukuh"....adakah semasa pilihanraya umum yg lalu beliau sememangnya sudah dapat merasai kesan "tsunami" jika beliau menyertai mana-mana parti politik selain Pakatan Rakyat...
Menurut sumber itu lagi...didalam PKR ada yang tidak suka kepada "Kak Min" dan dia pernah dimalukan...mungkin disebabkan itu beliau mengundurkan diri dan seterusnya membawa diri..
Kini adakah dengan pengumuman beliau utk menawarkan diri sebagai salah seorang calon bebas PRK Penanti utk memberi "signal" kepada PKR utk menerimanya semula ..kerana sudah tentu banyak rahsia-rahsia PKR yg digenggam beliau?
Adakah dengan ugutan ini akan menyebabkan PKR menerimanya semula..sebelum hari pencalonan PRK Penanti..?
Sememangnya alasan yg diberi "Kak Min" tersirat seribu agenda "dirinya" sendiri..ini dapat dilihat dengan kenyataan beliau... "sekiranya PKR main kotor..saya pun boleh main kotor.saya boleh dedahkan apa yang berlaku dalam parti itu..ini baru permulaan..saya akan dedahkan banyak perkara lagi nanti..."
Kita sama-sama nantikan apa yg akan dilakukan PKR Pulau Pinang terhadap "Kak Min"....
Samada "Kak Min" akan terus menjadi Ratu Anai-Anai DiluarJendela PKR atau dibawa masuk semula sebagai "Kelkatu terbang bebas" didalam rumah PKR...
Pemikiran nakal saya berkata adakah PKR akan melantik beliau WANITA pertama menjawat jawatan Timbalan Ketua Menteri 1..dI Pulau Pinang..?...dalam politik macam-macam boleh jadi..

No comments:

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009