Tuesday, November 24, 2009

SPR,UMNO cuba meletakan maruah Perlembagaan Negeri dibawah kaki mereka..?Mahkamah Rayuan hari ini membenarkan permohonan penangguhan perintah Mahkamah Tinggi yang mengarahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya mengadakan pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh.
Berikutan keputusan Mahkamah Rayuan hari ini, SPR boleh menangguhkan pengeluaran writ tersebut untuk mengumumkan tarikh penamaan calon dan hari pengundian.
-------------------------------------------------------

Anak betina UMNO/BN ini sudah tentu tersengih-sengih menampakan barisan gigi karatnya setelah Mahkamah Rayuan hari ini memihak kepadanya untuk "menangguhkan" Pilihanraya DUN Kota Sputeh setelah Mahkamah Tinggi mengisytiharkan ianya "kosong" setelah Adun lamanya "ponteng" persidangan DUN 2 penggal berturut-turut..

Apa yang belegar dikepala hotak ini..apakejadahnya "penangguhan" tersebut perlu dilakukan..?

Jika diteliti hujah dari Peguam Kanan Persekutuan Kamaludin Mat Said..

"wujud keadaan tertentu yang membolehkan penangguhan itu dibuat."

"Jika SPR sudah menetapkan tarikh penamaan calon dan pengundian, dan jika rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi kemudiannya dibenarkan, maka pilihan raya kecil itu adalah satu pembaziran dana awam."

"Jika pilihan raya kecil diadakan, ia mungkin menyebabkan ada dua wakil rakyat, jika rayuan SPR dibenarkan."
-------------------------------------------------------
Pelik tapi inilah realitinya..
Pihak UMNO dan SPR cuba untuk menjatuhkan maruah Perlembagaan Negeri dengan tindakan pelik tetapi diterima oleh Mahkamah..
Jika UMNO dan SPR ini mengetahui akan berlakunya pembaziran dana awam dan akan wujud dua wakil rakyat seandainya rayuan mereka dibenarkan setelah Pilihanraya diadakan mengapa perlu dikemukakan rayuan tersebuat ..?
Akur sajalah keputusan Mahkamah Tinggi..
Perkara pokok yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi adalah SPR cuba mengingkari arahan Speaker DUN..
Hujah SPR bahawa tidak perlu diadakan pilihanraya baru akan membazirkan dana awam langsung tidak dipandang oleh Hakim Mahkamah Tinggi...Kenapa?
Apabila seorang Adun cuba menghina DUN dengan mempersendakan perjalanan sidang DUN dengan suka-suka dia cuti tanpa kebenaran speaker DUN...padahal dia sudah mengangkat sumpah untuk menghormati DUN..sesudah sumpah diangkat dia pula cuba nak jadi "kepala besar"..lebih besar dari Speaker DUN..
Undang-Undang Tubuh Negeri Kedah sudah menetapkan bahawa..Adun seperti ini ..yang berkelakuan seperti ini..tidak layak untuk mewakili rakyat untuk hadir ke dewan mulia DUN Kedah..
Beginikah wakil rakyat yang dapat memikul amanah yang diberi oleh rakyat..?
Lebih baik dibazirkan dana awam dari membayar gaji dan elaun kepada Adun yang tidak dapat memikul amanah rakyat serta tidak memuliakan DUN Kedah padahal Negerinya sendiri..
Mahu sahaja mulut ini ingin membisikan sesuatu kepada baginda Sultan Abdul Halim..buang sahaja orang sebegini dari menjadi rakyat Kedah..lucutkan nama tempat lahirnya didalam ic yang mencatatkan Negeri Kedah sebagai tempat kelahiranya..
Ini kerana..menghina DUN Kedah serta Perlembagaan Negeri..samalah juga menghina Sultan yang menjadi tonggak teraju DUN dan Perlembagaan Negeri Kedah..

Apa yang pasti..SPR dan UMNO masih mempunyai banyak masa dan ruang untuk mencari hujah baru utk memastikan Perlembangaan DUN Kedah diperkotak-katikan oleh mereka..sesudah mereka ini mencemari DUN Perak..

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009