Saturday, May 2, 2009

Belalang..ooo...belalang..


Berjualan Belalang Kayu

Gambar;Eko, sudah 20-an tahun berjualan belalanng di pinggir jalan raya Semanu, Gunung Kidul. Dalam sehari dia bisa menjual 10 renteng dengan harga Rp 10.000 per renteng.

BAGI masyarakat Wonosari dan Gunung Kidul pada umumnya, belalang kayu bukanlah hama. Serangga itu justru biasa dimasak untuk lauk makan sehari-hari.
Tak heran kalau di pinggir-pinggir jalan ada saja penduduk yang menjual belalang kayu mentah. Belalang itu direnteng (dalam jumlah banyak ditusuk menggunakan lidi panjang seperti dalam foto). Satu renteng bisa berisi belasan belalang.
Oleh penduduk, belalang itu bisa digoreng sangan dan dijadikan makanan kecil layaknya keripik. Bisa juga dimasak dengan kelapa muda.
Ditemui di pinggir jalan Semanu, Jumat (1/5), seorang pedagang belalang bernama Eko mengaku sudah berjualan belalalang (warga setempat menyebut walang) selama 20 tahun. Dalam sehari ia bisa menjual 10 renteng. Harganya Rp 10.000 per renteng.
Menurut sejumlah warga asal Wonosari yang tinggal di Jakarta, kalau lagi mahal keriik walang harganya bisa mencapai Rp 80.000 per kg.................-sumber www.kompas.com

No comments:

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009