Sunday, June 28, 2009

Bila Laut Masam Telinga Ikan Jadi Besau..?


Karbon dioksida (CO2) yang menyebabkan lautan menjadi "masam" ternyata mengakibatkan telinga ikan bertambah besar ukurannya. Telinga ikan tidak terlihat karana berada di dalam tubuhnya.
Seperti pada manusia, telinga ikan juga berfungsi mengatur gerakan. Ahli biologi oseanografi, David M Checkley dari The Scripps Institution of Oceanography di University of California, San Diego, melakukan penyelidikan, membesarkan ikan bas di perairan dengan kandungan CO2 enam kali ganda dari paras normal. Ternyata otolit (tulang kuping) ikan tumbuh 15-17 % lebih besar dari ukuran normal.
Penyelidikan itu dilakukan pada air laut dengan kandungan CO2 sebesar 3,5 kali ganda kandungan normal—perkiraan kandungan CO2 pada tahun 2100—ternyata otolit ikan membesar 7-9 persen. Penelitian selanjutnya adalah untuk mengetahui adakah dampak jangka panjang kondisi tersebut pada ikan. (ISW)
sumber; kompas.com

No comments:

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009