Saturday, June 13, 2009

Al-Kisah Babi a.k.a khinzir/pig/swineBabi sudah lama bawa virus H1N1

WASHINGTON: Virus baru H1N1 yang menyebabkan pandemik atau jangkitan besar-besaran pertama abad ke-21 dikatakan sudah merebak, tetapi tidak dikesan pada babi sejak beberapa tahun lalu, menurut penyelidik. "Walaupun pihak berkuasa mengawasi virus baru influenza di kalangan manusia, pihak berkuasa kesihatan haiwan gagal mengesan terhadap babi," kata laporan penyelidikan berkenaan. Penyelidik Britain, Andrew Rambaut dari Universiti Endinburg dan Oliver Pybus dari Universiti Oxford serta Yi Guan dari Universiti Hong Kong memeriksa turutan genetik virus baru selesema H1N1 berkenaan.
"Kami dapati H1N1 berasal daripada beberapa virus yang ada dalam babi dan pemindahan kepada manusia berlaku beberapa bulan sebelum wabak berkenaan dikenal pasti. "Pergerakan babi hidup antara rantau Eurasia dan Amerika Utara memudahkan lagi campuran virus influenza babi itu membawa kepada beberapa keadaan mewujudkan virus baru H1N1," kata mereka. "Walaupun pemantauan influenza dalam manusia, kurangnya pemantauan sistematik menyebabkan kehadirannya tanpa dikesan dan menjadikan ia berpotensi sebagai pandemik selama beberapa tahun."
Mereka berkata, pandemik baru ini memberikan bukti lanjut peranan babi domestik dalam ekosistem Influenza A. "Virus baru itu yang pertama kali dilaporkan terhadap dua kanak-kanak Amerika Mac lalu, mungkin menjangkiti manusia seawal Januari di Mexico," kata pihak berkuasa tempatan Mexico. – Reuters Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengisytiharkan ia satu pandemik penuh Khamis lalu, bermakna ia merebak ke seluruh dunia dan tidak boleh disekat. Pasukan antarabangsa juga menggunakan kaedah jam molekul untuk membandingkan virus sekarang dengan kaitannya dan menganggarkan usianya berdasarkan kepada mutasinya.
"Kami mendapati bahawa keturunan biasa wabak H1N1 dan virus babi yang paling hampir wujud antara 9.2 dan 17.2 tahun lalu bergantung kepada segmen genomik, manakala keturunan epidemik ini sudah merebak tanpa dikesan sejak sedekad lalu. "Struktur genomik mungkin sudah merebak di dalam babi selama beberapa tahun sebelum ia muncul di dalam manusia," kata mereka.

No comments:

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009