Wednesday, June 3, 2009

Panorama matahari..

PANORAMA indah bandar raya Manhattan ketika matahari terbenam pada Ahad lalu.

NEW YORK - Selama 15 minit setiap kali matahari terbenam, panorama Manhattan yang mempunyai banyak pencakar langit bertukar seperti batu-batuan Stonehenge moden.
Sebuah akhbar melaporkan, keadaan unik itu menyebabkan penduduk setempat menggelar fenomena itu sebagai Manhattanhenge kerana ia mempunyai persamaan dengan monumen Stonehenge di Salisbury, England.
Jalan-jalan di Manhattan terang- benderang dengan warna kuning-merah akibat pantulan cahaya matahari terbenam pada Ahad lalu.
Fenomena itu tidak berlaku setiap hari dan peluang kedua untuk menyaksikan kejadian indah itu ialah pada 12 Julai ini.
Perkataan Manhattanhenge diperkenalkan oleh seorang ahli astrofizik, Neil deGrasse. - kosmo

No comments:

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!

Hoiii !!!! INGAT TAU !!!
"Saya memerlukan sokongan 1.2 juta penjawat awam. Sekiranya anda mahu dibayar gaji yang lebih baik di masa depan, saya perlu mengukuhkan asas perolehan kerajaan kerana kalau tidak, dari mana saya akan dapat wang untuk membayar penjawat awam?"- petikan kenyataan Najib Razak yang mengaku tiada idea lain utk nak bayar gari penjawat awam melainkan kenakan cukai kepada semua rakyat..Pada masa yang sama Kerajaan BN mahu mengurangkan cukai syarikat/cukai koparat..Pada 1988 cukai koparat adalah 40%..tetapikini telah dikurangkan kepada 25%..

Tapak-Tapak di Apadianie sejak 24 Mac 2009